Brock Carmichael

Plans in for extra care apartments in St Helens

26 September 2017

International award winning architects Brock Carmichael has submitted a planning application on behalf of North West housing group, Torus to further the provision and quality of extra care housing in the St Helens Area.

The St Helens site is part of a wider Masterplan developed by Brock Carmichael for the land owner Torus who purchased the Northern plot fronting on to the junction of Atlas Street and Standish Street in 2017 to provide extra care apartments.

Brock Carmichael has designed the development around the specific requirements and in consultation with Torus using experience drawn from similar, high profile schemes designed by the practice.

The accommodation will comprise 109 one bedroom and 21 two bed apartments, a bistro and hairdressers that will be open to the public, along with associated facilities including extensive landscaped gardens.

The building is designed using quality brickwork and all the apartments have full or Juliet balconies.

Torus Director of Development, Bill Lacey said: “This is the first project we’ve undertaken with Brock Carmichael and from the outset they seemed to understand our vision completely. Most developers focus on homes for first time buyers and growing families. Whilst that’s important, and indeed forms a large part of our development programme, we believe that there’s a real need for later life homes too. We were looking for something innovatively and sensitively planned and designed; homes developed as communities where older people can live sociable, fulfilling and healthy lives.”

Chris Bolland, Managing Partner at Brock Carmichael added: “Our experience in housing schemes has led us to a design where we make the most of a site to develop a living space with extra care and all the safety, accessibility and security needs that involves, and which is also desirable and accessible for all. It should welcome residents and the local community alike and have a non-institutional feel to it. The designs included considerations from a sun path analysis as good, natural light is important to health and vitality. The Northern and Western part of the site provides private gated gardens including informal seating areas, BBQ positions, and a summer house. The perimeter boundary treatment creates a safe and accessible environment for its residents.”

The proposal has been well supported throughout the pre-application, with a decision expected later this year. A contractor is yet to be announced to deliver the development, value circa £13million.